Ootko fiiliksissä lonkkaroinnista? Ehkä oot nähnyt upeen longboardvideon, kuvan tai näit upeen tyypin kaupungilla kruisailemassa tai ehkä kokeilit ystäväsi lautaa ja rakastuit siihen heti!?
Nyt on aika ostaa ensimmäinen LONGBOARD!
Tässä on muutama asia mitä tulisi miettiä ennen laudan hankkimista. Älä kuitenkaan valitse sitä värin tai grafiikoiden vuoksi niin kuin minä tein, se on useimmiten tuhlattua rahaa ja säästyt virheostoksilta. Näillä vinkeillä pääset ensimmäisen longboardin valinnassa alkuun. Hyvä laadukas lauta on aina parempi kuin markettien halpakopiot, sen tulee huomaamaan melko nopeasti skeitatessa.
Ensimmäisenä mieti mihin haluat lautaasi käyttää ja mitä haluat sillä tehdä. Haluatko vain
kruisailla ja käyttää sitä kulkuvälineenä pyörän tapaan. Silloin flexaavampi eli joustavampi lauta on parempi siihen tarkoitukseen ja sitä on kevyempi kantaakin esimerkiksi metrossa. Erityisesti
kaupunkikruisailuun voi olla näppärämpi hankkia lyhyempi ja kevyempi lauta. Jotkut haluavat siihen jopa hieman tailia, mutta itse en sitä tarvitse, en juurikaan osaa hyödyntää ja en halua. Longboard on isompi ja painavampi kuin pikkuneppis(tavallinen skeittilauta), joten tailin käyttö on erilaista. Olen kokeillut lähiaikoina Plumin Suomessa tehtyä custom lonkkaria, joka antoi mukavat kyydit Kallion kaduilla. Aloittelijalle on helpompi aloittaa leveämmällä dekillä, mikä olisi myös stabiilimpi ja helpompi kun opettelee potkuttelemista.
Pitkän matkan rullailussa on hyvä olla dropattu dekki, jossa trukit tulee dekin läpi. Se lisää potkuttelumukavuutta kun lauta on lähempänä maata ja tasapaino on helpompi säilyttää (mikä on hyvä myös aloittelijan laudassa). Potkutteluun sopii myös hieman flexaava dekki antamaan mukavuutta rouheilla Suomen teillä. Käytin viime kesänä Lushin Generatoria, mikä oli hyvä kaikkeen muuhun kuin kovimpiin vauhteihin. Nyt olen hyvin innostunut Fibretecin laudoista, kunhan pääsen niitä kunnolla vielä testailemaan. Ne ovat Sveitsiläinen pieni merkki, dekit on tehty hiilikuidusta ja ovat tästä syystä hyvin kevyitä, mutta samalla vahvoja. Sitten on vielä olemassa
tanssilautoja, joilla on hauska steppailla, tehdä temppuja. Sen tulisi olla kevyt, riittävästi flexaava, olla nosea ja tailia sekä tarpeeksi pinta-alaa tehdä temppuja dekillä.
Jos tiedät että olet
vauhtihullu, tykkäät ylittää rajojasi, tulet luultavasti hurahtamaan nopeimpiin mäkiin. Silloin tarvitset alamäkidekin joka on jäykkä (usein myös painavampi) sekä grippaavat renkaat. Näissä laudoissakin on mieletön määrä valita laadukas oma lauta. On dropthrough dekkejä joissa trukit tulee laudan läpi ja top mountteja joissa trukit ovat dekin alla. Dropthrough on parempi ainakin mulle alamäkiin koska se on vakaampi vauhdissa, vaikkakin saattaa olla haastavampi slaidailuun ja steppailuun. Topmountin etuina on hyvä ja helpompi kääntyvyys mutkissa, mutta vauhdissa epävakaampi ja alttiimpi speedwhobbleille. Itse olen valinnut Raynen Isiksen, joka on topmount, mutta dekkiä on dropattu ja se toimii mahtavasti mutkissa ja vauhdissa. Vastaavanlainen on Rayne babykiller, hyvä tytöille ja lyhyemmille pojille.
Dekeissä on mieletön määrä, joista valita. Paras on hankkia laadukas lauta heti alkuun. Hyvän laatulaudan voi aina myydä eteenpäin hyvällä hinnalla, jos et satukaan innostumaan lajista. Parasta on testata, kokeilla mahdollisimman monia ennen ostoa. Voit kokeilla eri lautoja lonkkarikaupoissa tai mennä paikallisille lonkkarisessareille. Yksi hyvä keino on kysyä internetistä Facebook-ryhmästä tai foorumilta
(www.nordicriders.com). Helsingissä, Turussa ja Tampereella on paljon harrastajia. Myös Kuopion, Rovaniemen ja Jyväskylän skene on kasvamassa.
Renkaat on tärkeä osa ensimmäisessä laudassa ja suosittelen miettimään niitäkin hetkisen aikaa. Käytin koko viime kesän Cult Deathrayta. Ne oli mun ainoat renkaat, joista pidin ja käytin niitä slaidatessa, kruisaillessa ja downhillissä. Kaikkeen muuhun loistavat, paitsi jos haluat aloitella slaidailun säästyt ainakin näin monelta mansikalta(asfaltti-ihottumaa) kun valitset hieman kovemmat renkaat. Roosa suosittelee Seismicin Landslideja, isot ja sopivat kruisailuun, mutta slaidaa myös hyvin (Roosa oppi standup slaidit näillä renkailla). Itse olen käyttänyt nyt slaidailussa Cultin Classiceja, jotka sopii siihen tarkoitukseen hyvin, mutta toimivat myös kruisailussa ja pienissä vauhdeissa. Monet vannovat Classicien nimeen. Toiset allrounderit ovat metro motionin renkaat, jotka ova melko vastaavat kuin Classicit. Itse en ole niitä testannut, mutta näitäkin monet suosittelee. On hyvä valita aluksi renkaat jotka sopii moneen, niin säästyy uusien ostolta, jos yllättäen tahtookin slaidailla. Silloin suosittelen freeriderenkaita eli edellä mainittuja. Jos tiedät ettet aio slaidailla vaan haluat vain kruisia ympäriinsä niin valitse silloin pehmeämmät ja isommat renkaat. Pehmeys takaa smootimman menon suomen asfalteilla ja isommilla pääsee tietysti vähemmällä potkuttelulla. Alamäissä ja vauhdissa tarvitaan renkaissa enemmän pitoa. Itse tykkään edelleen Cultin Death raysta, mutta Cultin gamma rayt ovat myöskin suositut tähän menoon. Hyvä koko ensimmäisille renkaille on 70mm, jolloin ne sopivat lähes kaikkii dekkeihin ilman wheelbiteä (=renkaat osuu dekkiin ja upsista ollaan mansikoilla).
Hyvät trukit ensimmäiseen lautaan ovat esimerkiksi Parisin trukit, ne sopii freerideen, potkutteluun ja alamäkiin. Ovat laadukkaat ja lupaavat hyvän kyydin. Selvästi paremmin kääntyvämmät kuin esimerkiksi Sabret, jotka päihittävät vakaudessaan vauhdissa. Trukkituntemus ei ole mun vahvin puoli, mutta laadukkaat trukit hakkaa edullisten markettilautojen omista merkeistä nopeasti. Hyviä trukkeja saa myös käytettyinä, kannattaa kysellä alan harrastajilta.
Helppo tapa valita
laakerit on valita laakerit, joissa on spacer kiinnetettynä. Esimerkiksi Biltinien ostolla säästyt prikkojen ja spacerien asenteluilta, ne saa silloin unohtaa. Laakereitakin on monia ja alkuun varmasti kaikki toimii, vaikka rullaluistimista otetut. Tällöin kannattaa lisätä prikat laakereiden ja mutterien/laudan väliin sekä niiden väliin renkaan sisälle spacer.
Bushingit vaikuttavat lautaan paljon ja siihen kuinka trukit ja koko setti toimii. Ne ovat ne pienet kumiset osat trukeissa, jotka säätelevät laudan kääntyvyyttä, trukkien toimivuutta. Ne ovat edullisin osa lautaa ja helppo vaihtaa. Mitä pehmeämmät bushingit, sitä helpommin ja kevyemmin trukit kääntyy. Valintaan vaikuttaa oma painosi, mihin tarkoitukseen lautaasi käytät ja mihin trukkeihin kumit tarvitset. Kysy myyjältä tai testaa itse mitkä sopivat sinulle.
Grippejä on monenlaisia eri karheusasteita. Rouheampi grippi kuluttaa kenkiä ja voi jopa tehdä haavoja niin valitse omaan käyttöösi sopiva. Kruisailuun riittää kevyempikin grippi, slaidailuun ja alamäkiin karheampi. Gripin laiton oppii harjoittelemalla. Itse olen huomannut, että muut osaa laittaa gripin paremmin niin annan sen duunin mielelläni muille, jotta siitä tulee siisti ja pitävä. Eli viet liikkeeseen tai kaverille ja ne vaihtaa sen sulle.
Longboardeja voi tilata
netistä, nettikauppoja löytyy nykyään joka maasta. Yksi tapa on myös käydä asiantuntevassa
liikkeessä kuten
Boardsport Helsingissä,
Offshore Tampereella tai
Simple skate Mäntsälässä. Nämä nuoret miehet auttavat valitsemaan hyvän completen ammattitaidolla. Ja omasta kokemuksestani voin sanoa että ovat auttamassa myös laudan hankkimisen jälkeenkin laudan säätämisessä ja osien vaihdoissa. Boardsportista laadukkaan completen hinnat lähtevät 200€:sta.
Suomessakin tehdään longboardeja, joten hyvä tapa on myös hankkia sellainen suoraan valmistajalta. Silloin saat juuri sellaisen kuin sinä haluat ja voit vaikuttaa esimerkiksi pohjan grafiikkoihin, flexaavuuteen, malliin jne. Helsingissä niitä valmistaa esimerkiksi
Plum. Jegi tekee customoituja lautoja ja erityisesti tytöt, kevyet ihmiset ja painavat pojat hyötyvät kun saavat omalle painolle ja koon huomioon ottaen sopivan laudan. Completen hinta lähtee 299€ ylöspäin Abec11 renkailla ja Biltinin laakereilla. Suomen Liedossa tehdään
Reindeer longboards dekkejä. Lahdessa valmistetaan
Lonkensteineja ja
Republic longboardsin paja on Helsingissä. Kannattaa olla rohkeasti yhteydessä valmistajiin ja kysellä lisätietoja.
Nämä ovat minun mielipiteitäni tai hyväksi kuultuja vinkkejä ja ohjeita, toivottavasti niistä on apua sinun ensimmäisen longboardin ostoon. Toivottavasti nähdään kohta sessareilla!
Hauskaa lonkkarishoppailua!
/Kaisa